De fietsenhandel staat op zijn kop. Door de corona maatregelen is er vanaf het begin van het jaar al geen fiets meer te krijgen tenzij je diep in de buidel tast om een fiets uit het topsegment te kopen. Menig fietsenwinkel heeft dan ook zijn laatste demo-fiets verkocht en ook tweedehands is er nog maar weinig interessants te vinden. Vervelend als je juist nu als fanatiek fietser voor de wintermaanden een mountainbike of gravelbike wil kopen. En dan hebben we het nog niet gehad over de populariteit van platformen als Zwift en de daarbij horende smarttrainers. Gekkenhuis. Wat doen jullie om de winter door te komen? Zetten jullie de racefiets op de smarttrainer of gaan jullie gewoon buiten op pad?
Mountainbike clinic
De mountainbike is natuurlijk al jaren het Weapon of Choice is deze donkere dagen. In deze tijd is het dan ook druk op de bekende mountainbike routes en menig wielrenner kiest er juist nu voor om een mountainbike clinic te volgen en daarmee de fijne kneepjes van het fietsen in de bossen te leren. Ook als je al een tijdje mountainbiket, dan kan het zijn dat je nèt dat stukje techniek mist, je het spannend vindt of dat je materiaaltechnisch wat kennis mist.
Heb je voor komend jaar grote plannen om een mountainbike wedstrijd of mountainbike marathon te gaan rijden? Ook dan is het interessant om daar nu al voor te gaan trainen en de winter te gebruiken om solo of met je team aan je techniek te gaan werken.
Gravelbikes, de trend van deze winter
Als je de websites van leveranciers mag geloven, dan mag een gravelbike niet langer in je schuur ontbreken. De gravelbike lijkt op een racefiets maar heeft meer weg van een cyclocross fiets. De gravelfiets is aangepast zodat bredere banden gemonteerd kunnen worden. Sommige exemplaren kunnen zelfs 27.5 inch mtb wielen kwijt met bijhorende mountainbike banden. Lekker comfortabel rijden dus met voldoende grip in de bossen of zelfs singletracks. Het voordeel van een gravelbike is daarnaast dat wanneer je er race-banden op monteert je ook op de weg prima uit de voeten kunt.
Naast het brede aanbod gravelfietsen (en alle benodigdheden) worden er ook steeds meer gravel evenementen georganiseerd (voor zover die niet ook weer worden afgelast). Een bekende, en mooi exemplaar voor op je bucketlist, is de Dirty Boar in de Ardennen. Deze rit over ruim 170 kilometer is overigens niet geschikt voor de beginnende gravelfietser. Als je nieuw bent op de gravelfiets, dan kun je het beter wat dichter bij huis zoeken (bijvoorbeeld bij Laurens ten Dam’s Gravelfest) of eerst eens een gravel clinic volgen om je wat zekerder te voelen op de fiets, je bochten perfect aan te snijden en ook probleemloos door los zand te rijden.
Strandracen
Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je aan de Nederlandse kust woont, dan is strandracen natuurlijk ook nog een mooi alternatief voor de wintermaanden. De beachracer is eigenlijk een mountainbike, al dan niet voorzien van een kenmerkend strand stuur (en racestuur waarbij de onderkant van de beugels verder naar buiten staan). Een ander verschil met een normale mountainbike is het ontbreken van vering, een starre voorvork voldoet het best. Qua bandenkeuze is de vuistregel: lekker breed en weinig profiel. De strandraces van dit seizoen lijken vooralsnog allemaal geannuleerd te worden maar ook op eigen houtje zal je veel plezier beleven op het strand.
Het bericht Hoe fietsen jullie de winter door? verscheen eerst op Ride it!.